ANBI

De stichting Bunschoter Botter BU 210 is een ANBI, dat wil zeggen een Algemeen Nut Beogende Instelling.


In verband hiermee worden hier de gegevens vermeldt die ten behoeve van deze status op onze website moeten staan.


-

Anbi standaard formulier BU201

De stichting Bunschoter Botter BU 210 voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor het behoud van de ANBI-status. In verband daarmee zijn onderstaande gegevens van belang.

 

Naam: Stichting Bunschoter Botter BU 210

RSIN nummer: 006919595

Contactgegevens:

Stichting Bunschoter Botter BU 210

Oude Schans 47-63

3752 AH Bunschoten-Spakenburg.


Bestuurssamenstelling:

voorzitter: J. van Dijk,

secretaris: A. ter Beek,

penningmeester: R.L. van Rossum, 


Leden:

J. Hopman en T. Koelewijn.

 

Doelstelling: 

De Stichting Bunschoter Botter BU 210 stelt zich ten doel het bewaren van het cultuur-historisch erfgoed van de zeilvisserij in Spakenburg zoals deze werd uitgeoefend met Bunschoter botters en andere schepen die gerekend worden tot de Bruine Vloot en die op de Zuiderzee en/of het IJsselmeer hebben gevist of gevaren.


De stichting tracht haar doel te bereiken door:

  • het in het kader van het bieden van werkgelegenheid bouwen en in de vaart brengen van een Bunschoter botter;
  • het in de vaart houden en exploiteren van deze botter;
  • het wekken van belangstelling voor het cultuur historisch erfgoed van de zeilvisserij in Spakenburg zoals deze plaatsvond met Bunschoter botters en andere schepen die gerekend worden tot de Bruine Vloot en die op de Zuiderzee en/of het IJsselmeer hebben gevist of gevaren;
  • het bewaren van het varend erfgoed zoals dat behoort tot de Bruine Vloot door de zorg op zich te nemen voor schepen die tot deze vloot behoren en die door verwerving, schenking of anderszins eigendom zijn of worden van de stichting;
  • alle andere wettige middelen die het doel van de stichting bevorderen.

 

Beleidsplan: 

Het schip is in 1986 in de vaart gekomen. Sinds die tijd wordt met het verzorgen van rondvaarten voor bedrijven en personen voorzien in de kosten van onderhoud van het schip. Omdat hiermee de kosten niet geheel gedekt kunnen worden, wordt gezocht naar andere mogelijkheden in de vorm van het werven van sponsors en mensen die bereid zijn het schip door middel van giften in de vaart te houden.

De belangrijkste activiteit van de stichting is ervoor te zorgen dat het de botter BU 210 in een goede staat van onderhoud blijft verkeren zodat het schip tot in lengte van jaren in de vaart blijft. Alle andere activiteiten van de stichting staan in het teken van deze activiteit.

De activiteiten van de stichting bestaan voorts uit het verzorgen van verhuren en rondvaarten, ook uit het deelnemen aan verschillende activiteiten die betrekking hebben op de Zuiderzeecultuur. Gedacht kan worden aan het aanwezig zijn bij verschillende evenementen als visserijdagen en botterwedstrijden in verschillende plaatsen rond de voormalige Zuiderzee en met name in Spakenburg. Verder wordt door middel van lesbrieven en het in contact brengen van de schooljeugd getracht om de jeugd de liefde voor historische schepen bij te brengen.

 

Beloningsbeleid: 

De Stichting Bunschoter Botter BU 210 tracht haar doelstellingen en het daarop gebaseerde beleidsplan te verwezenlijken met vrijwilligers. Vergoedingen, anders dan voor aantoonbaar gemaakte kosten ten behoeve van de stichting, worden niet verstrekt. Wel kan aan vrijwilligers een vergoeding worden verstrekt die nooit hoger is dan de wettelijk toegestane vrijwilligersvergoedingen.

 


Uitgeoefende activiteiten (in de jaren 2019-2020):

 

Onderhoud

In 2019 en in de winter van 2019-2020 zijn aan het schip de normale onderhoudswerkzaamheden verricht zoals het opnieuw in de lak zetten ene schilderen van bepaalde onderdelen, het nazien van het touwwerk en alles wat verder nodig voor het in de vaart houden van het schip.

Begin 2020 is het schip voor een grote onderhoudsbeurt op de Botterwerf getrokken. Verschillende rotte onderdelen zijn vervangen.

 

Vaartochten en rondvaarten

De botter is weer veelvuldig ingezet voor vaartochten en rondvaarten. De belangstelling daarvoor is nog steeds goed te noemen. Helaas is door de maatregelen als gevolg van de Corona-pandemie het aantal vaartochten in 2020 beperkt gebleven. Ook de deelname aan verschillende evenementen in de gemeente Bunschoten of aan evenementen in andere voormalige vissersplaatsen als Huizen, Harderwijk en Elburg bleef in 2020, in tegenstelling tot voorgaande jaren, achterwege.

 

Publiciteit en PR

Verschillende keren is actief de publiciteit gezocht door het versturen van persberichten. Daarnaast is de website een medium waarop mededelingen kunnen worden en is vooral facebook een gemakkelijk medium gebleken met een groots publieksbereik.

 

Overig

Het bestuur is enkele malen in vergadering bijeen gekomen. Daarnaast worden zaken in 2020 vooral via de mail geregeld.

Share by: